Øyhopping i Hellas

øyhopping i hellas

Mennesket har alltid har utferdstrang, og svært mange benytter enhver mulighet til å komme ut og reise og se seg omkring i verden. I tidligere tider var det oppdagelsesferder og rene ekspedisjoner som sto i høysetet men i dag dreier det seg mest om rene rekreasjonsturer og ferier. Misforstå ikke, selv en ferie kan være både spennende og utfordrende nok, og flere konsepter legger også opp til reiser hvor selve planleggingen kommer i andre rekke, og det fortsatt er opplevelsene som ligger på første.

En av de sannsynligvis mest kjente drop’n’go konseptene er interrail, hvor man kjøper en billett til toget hvoretter man kan reise på kryss og tvers gjennom en rekke europeiske land i en tidsbegrenset periode. Det er som regel ingen overnatting inkludert, og man må ta tingene som de kommer.

den greske øya zakynthos

Denne form for ferie har i mange år vært forbeholdt spordrevne kjøretøyer, men stadig flere flytter konseptet over til fly og båt, og kombinerer man det med noen deilige greske øyer i Middelhavet, har man det som kalles «øyhopping». I korte trekk dreier det seg om å reise på måfå fra øy til øy, helt uten mål og mening, og med så lite planlegging som overhodet mulig.

Riktignok er det visse retningslinjer man bør følge, i hvert fall hvis man tenker å øyhoppe i Middelhavet, for med ikke mindre enn 2500 forskjellige øyer man kan besøke kan det lønne seg med et minimum av planlegging, og man bør også ha en viss ide om hva man ønsker å se underveis.

Planlegge en ferie med øyhopping i Hellas

Aller først bør man sørge for å bestille fly til og fra den øya man velger å bruke som utgangspunkt, og mange velger også å leie seg inn på hotell første og siste natten. Dette fordi at mye av øyhoppingen foregår enten med mindre fly eller båter, og spesielt i høysesongen er det ikke alltid det er plass, så ved å sette av et døgn eller to, spesielt ved avreise, har man litt slingringsmonn i tilfelle rutetabellene ikke holder stikk. Ingenting er så surt som å sitte værfast i en liten gresk havneby på en øy ingen har hørt om før, og vite at flyet hjem går om halvannen time.

øyhopping i hellas santorini

Mange velger også en av de større turistdestinasjonene som utgangspunkt, simpelthen fordi de er svært enkle å komme til og fra. Steder som Santorini, Rhodos, Korfu, Skiathos og Athen har direkteruter fra alle de største flyplassene i Europa, og det går enten fergeruter eller flyruter videre til en rekke øyer og øygrupper som er særdeles velegnet for øyhopping.

Hvordan finne overnatting

Ettersom flere av disse allerede er etablerte chartermål er det som regel lett å finne overnatting, og det behøver ikke nødvendigvis å være i noen av de store hotellkompleksene. Skal man likevel loffe rundt på billigst mulig måte, og gjerne med et minimum av bagasje kan man som regel også ta inn på enten et herberge, eller man kan rett og slett sove utendørs i sovepose hvis man ønsker det. Det er lov å overnatte i naturen på de fleste greske øyene, så lenge man ikke er til hinder for allmenn ferdsel eller på annen måte til sjenanse. Ellers er campingplassene rimelige alternativer, og ikke rent sjelden finner man likesinnede som mer enn gjerne deler av sine erfaringer.

Selv om man velger å ta tingene som de kommer underveis er det mange som lager seg en liste over hva de har lyst til å se og oppleve underveis, og på den måten ha et minimum av plan å forholde seg til. Fordelen er at liker man seg ekstra godt et sted, kan man bli der til man ikke gidder lenger, eller simpelthen er nødt til å reise hjem igjen.

Slik kommer du deg mellom øyene

Skal man hoppe mellom øyene med fly, krever dette selvfølgelig noe mer planlegging, og ofte er man noe mer bundet med tanke på avganger og bestillinger underveis. Fordelen er at det er hurtig, rimelig, og ofte noe mer pålitelig enn fergetrafikk. Velger man å reise mellom øyene med båt står man noe friere da det som regel ikke er nødvendig å reservere plass om bord, og kommer man ikke med den ene fergen, så venter man bare på den neste. Ulempen er at fergene bruker betraktelig lenger tid mellom øyene, og de kan hurtig bli avlyst hvis været skulle svikte. Det er selvfølgelig også mulig å kombinere både båt og fly, og flere steder går det nå også hurtigbåter spesielt tilpasset travle turister på ferie.

Husk reiseforsikring, et godt kart med alle ferge- og flyruter inntegnet, og gjerne med alle øynavnene på både gresk og engelsk.