Kroatiske sydenperler

kroatiske sydenperler

Kroatia har en mange tusen år gammel historie og har i lange tider vært et yndet feriested for blant annet italienere og europeere som har kommer dit på grunn av de mange helseferiedestinasjonene som har vært der. Dog ble landet betydelig preget av borgerkrigen på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, men de siste 20 årene har turismen igjen begynt å røre på seg i Kroatia, og de siste ti årene kan man trygt snakke om en mangedobling av feriegjester, som gjerne kommer tilbake både tre og fire ganger før de ser seg om etter et annet sted å reise.

Besøker man Kroatia, og da spesielt noen av feriestedene langs kysten, er det svært lett å forstå hvorfor. Befolkningen er både åpne, imøtekommende og utadvendte, og det er lett å føle seg hjemme i Kroatia, selv om det meste er svært annerledes – på sin helt egen sjarmerende måte.

Den over 4000 kilometer lange kystlinjen byr på en rekke perler for enhver form for turisme, også naturisme, og enten man reiser alene, sammen med en venn eller partner, eller som en gruppe eller familie, kan man alltid være trygg på at man finner noe som passer i Kroatia.

Brac

Et av disse stedene er den idylliske øya Brac, som ved siden av å være kjent for sin vakre kalkstein også er populær på grunn av sine mange små skjulte badestrender, duftende appelsinplantasjer og ikke minst gode muligheter for vindsurfing, spesielt i vinterhalvåret.

Vannet er krystallklart, og temperaturen er heller ikke direkte til å klage over. Strendene er rene, naturen overveldende og vakker, og tempoet behagelig.

Hvar

Ikke langt fra Brac finner man øya Hvar, som i grove trekk har alle de samme tilbudene som Brac, men Hvar har av en eller annen grunn gjort seg svært så populær blant alt fra rendyrkete backpackere til mer krevende turister – dem med lommebøker noe større enn gjennomsnittet. Dette til tross, alle er velkomne på Hvar, og byen ved samme navn har mer enn nok å by på for alle. Det samme kan trygt sies om strendene og man kan velge mellom å legge hele ferien til øya, eller besøke den som et ledd i en større rundreise fra en av de andre øyene i nærheten.

Mange av strendene i Kroatia består hovedsakelig av enten stein eller grov grus, men det finnes selvfølgelig også sandstrender der, blant annet ved Kraljicina Plaza, «Dronningens Strand, Zada.

Stranden her er er barnevennlig og ikke langt fra Zdrijac finner man en større sandbanke som danner en naturlig lavvannet lagune som passer ypperlig for blant annet familier med barn. At byen i området, Zadar, så også har en over tre tusen år gammel historie er heller ikke noe minus, og enten man er på gjennomreise eller fast opphold, så er dette en perle å legge inn en siesta ved.

Blant de mer kjente perlene i Kroatia er det vanskelig å komme utenom Copacabana Beach like utenfor Dubrovnik. Denne stranden er viden kjent for sine særdeles gode fasiliteter, og ikke minst de mange aktivitetene man kan delta på. Stranden har flere vannsklier, det er muligheter for både fotball, tennis og minigolf, eller man kan bare ligge og slappe av i solen.

Punta Rata ved Brela kalles ofte også bare for Makarskas Riviera, og besøker man området er det lett å forstå hvorfor. Den knapt 60 kilometer lange strekningen inneholder en rekke flotte sandstrender som strekker seg kilometervis langs kysten og det finnes flere dedikerte badebyer langs strekningen. Mange velger også å kjøre strekningen bare for turens skyld, og med enkelte stans underveis er det en yndet dagstur hvis man ferierer i området, og har en leiebil tilgjengelig under oppholdet.