Europas beste strender

europas beste strender

Vi har vel alle ligget på en eller annen strand på ett eller annet tidspunkt og tenkt at dette må da være, om ikke verdens beste strand, så i hvert fall Europas beste. Og det er slett ikke umulig det faktisk kan være riktig, for ser man nærmere på hvilke strender som rangerer høyest er det riktig mange overraskelser ute og går. For selv om Spania for andre år på rad stikker av med rekorden for tildeling av flest Blå Flagg, skal man faktisk ned på en andreplass før den første spanske stranden figurer på oversikten det anerkjente reiseinformasjonselskapet TripAdvisor har utarbeidet.

Nå finnes det imidlertid en rekke forskjellige kåringer men det som skiller TripAdvisors fra de andre, er at strendene som er oppført på listen er valgt ut blant tusenvis av strender over hele verden, av millioner av brukere som har gitt sine karakterer. Noe som gjør at denne listen er den mest demokratisk riktige og helt uavhengig av lokale interessert og påvirkning utenfra.

Rabbit Beach

Øverst på lista finner man den italienske perlen Rabbit Beach som ligger på den lille øya Lampedusa utenfor Sicilia. Selve øya er knappe 12 kilometer lang og tre kilometer bred, men er et yndet feriemål for turister fra hele verden. Ikke minst på grunn av den spektakulære stranden som med sitt rene vann og myke sand.

rabbit beach lampedusa

Playa de Ses Illetes

Som en god nummer to finner man stranden Playa de Ses Illetes, som ligger på den lilla spanske øya Formentera i Middelhavet, ikke så langt fra den betraktelig mer kjente øya Ibiza. Beliggenheten til tross, Formentera er betraktelig roligere enn Ibiza, og selv om øya er svært familievennlig, er det viktig å merke seg at naturisme er utbredt på mange av strendene der.

europas beste strender

Playa de Ses Illetes består hovedsakelig av silkebløt sand og den er forholdsvis langgrunn, og badevannet er rolig og krystallklart. Den er også et yndet stoppested for båtfolk som loffer rundt i Middelhavet og ikke sjelden ser man store yachter ligge til anker i horisonten. Tidligere kunne man kun komme til stranden via Ibiza, men i dag går det direkte båtruter fra det spanske fastlandet.

Elafonissi Beach

Elafonissi Beach

Elafonissi Beach ligger på øya med samme navn, og ligger i Middelhavet noen få hundre meter utenfor Kretas sydvestlige kyst. Denne stranden er svært populær, ikke minst blant barnefamilier, spesielt siden den er langgrunn og består av fin sand og klart, behagelig temperert vann. Hele området består av flere mindre laguner og selv om det til tider kan være forholdsvis folksomt på stranden er det fortsatt mulig å finne usjenerte steder å slå seg ned. Eneste mulighet for å komme ut til øya er til fots, noe som ofte er en både morsom og interessant opplevelse for både store og små.

Woolacombe Beach

Fjerde strand på listen er overraskende nok en strand langs Atlanterhavet, og ligger av alle steder på den engelske vestkysten, nærmere bestemt i det nordlige Devon helt sydvest på det engelske fastlandet.

Woolacombe Beach

Woolacombe Beach er knappe fem kilometer lang, forholdsvis grunn og består av typisk strandsand som man kjenner den fra andre strender rundt omkring i verden. Woolacombe er spesielt populær blant familier og det ligger en lang rekke feriesteder i området nettopp med dette for øyet. Selv om Woolacombe ligger ved Atlanterhavet er den et populært sted også utenfor selve sommersesongen, og hele vestkysten tiltrekker seg surfere og andre vannsportsaktører. Stranden er også godt kjent for sin ypperlige vannkvalitet og det legges mye arbeid i å opprettholde den gode standarden som har gitt den sin velfortjente plassering i oversikten.

Iztuzu Beach

Iztuzu Beach

Femte, og foreløpig siste, strand i denne oversikten er Iztuzu Beach ved Middelhavet i den sydvestlige delen av Tyrkia. Denne stranden er egentlig en tynn tunge av sand som danner et naturlig skille mellom Middelhavet og ferskvannsdeltaet ved utløpet av Dalyanelven. Stranden er svært populær blant turister som kommer dit fra hele verden for å nyte dens mange gode fasiliteter, og ikke minst for å oppleve de mange havskilpaddene som oppsøker området for å legge egg, noe som også har bidratt til å gi den sitt økenavn, Turtle Beach.