Sveti Vlas

sveti vlas

Sveti Vlas er en by som ligger rundt fire kilometer nord for Sunny Beach, ved den bulgarske Svartehavskysten. Byen har i overkant av 3.000 innbyggere, som mer eller mindre alle på en eller annen måte er involvert i den lokale turistnæringen. Sveti Vlas har tre strender, som til sammen er halvannen kilometer lange. Hovedstranden, den som ligger i midten er den lengste. Noe lenger sør finner man en liten strand tilknyttet en campingplass, og den siste stranden ligger i nærheten av det nye havneområdet.

Kveldene i Sveti Vlas er preget av fest og natteliv, og hele området har flere barer, puber og klubber å by på. Mange av dem med egne scener hvorfra det spilles levende musikk, eller de har dj’s som spiller alt fra rolige melodier til rock til disco. Partyfaktoren er imidlertid noe lavere enn i mange andre feriesteder langs Svartehavskysten, så det er fullt mulig å kunne hygge seg i ro og fred en kveld ute i Sveti Vlas hvis man ønsker det.

sveti vlas bulgaria

Reise til Sveti Vlas

Å komme til Sveti Vlas er forholdsvis enkelt, og de aller fleste utenlandske turistene som kommer til byen gjør det med fly, via den internasjonale lufthavnen i Burgas som bare ligger en liten halvtimes kjøring derfra. Fra Burgas kan man velge mellom buss eller leiebil, eller man kan ta en drosje. Drosjene i Bulgaria er rimelige, og de er trygge å reise med.

annonse

Aktiviteter i Sveti Vlas

Sveti Vlas er et ypperlig utgangspunkt for blant annet dagsturer og utflukter ut i naturen, og de omkringliggende fjellene, Stara Planina, er et yndet turområde også for bulgarerne. Det går også daglige busser fra byens torg til flere store strandområder i nærheten, deriblant både Sunny Beach og Nessebar. Fra Nessebar er det så mulig å delta på turer med seilbåt, noe mange benytter anledningen til under et ferieopphold i Sveti Vlas. Bare noen få kilometer utenfor Sveti Vlas finner man to store vannland med vannsklier og flere forskjellige bassenger, dersom strandlivet ikke skulle friste like mye hver dag. Det går gratis busser til begge og det er bare å møte opp ved avgangsstedet.

annonse

Selve byen Sveti Vlas er en autentisk bulgarsk landsby som med sin sjarme og varme atmosfære har tiltrukket seg turister i en årrekke, og den er kjent for sitt helt spesielle klima, som har vist seg å ha lindrende effekt hos blant annet lungesyke og pasienter med knokkel- og muskelsykdommer.

Det finnes mange gode overnattingsmuligheter i Sveti Vlas, og da mange av hotellene i byen er privateide, er det stor variasjon fra hotell til hotell og mange spennende stilarter ute og går. Dog uten å gå på kompromiss med kvaliteten, og alle hotellene i Sveti Vlas etterstreber høyest mulig kvalitet og best mulig service overfor kundene. Vil man ikke bo på hotell finnes det selvfølgelig også andre alternativer, blant annet privat hjemme hos noen. Dette er en fin løsning for dem som ønsker å komme bulgarerne tettere inn på livet, samt lære både dem og kulturen bedre å kjenne.

Alle strendene i Sveti Vlas består av kritthvit myk sand, og er særdeles velegnet for barn. De er langgrunne og behagelig tempereterte om sommeren. Dessuten har de en rekke fasiliteter som for eksempel utleie av solstoler, parasoller og man kan kjøpe både forfriskninger og noe å spise. Dessuten tilbys det spa-tjenester, man kan surfe, stå på vannski eller padle kajakk, for å nevne noen.

sveti vlas strand

Det finnes en rekke restauranter og andre spisesteder i og rundt Sveti Vlas som serverer både nasjonale og internasjonale retter fra både inn- og utland, og vil man ikke spise tradisjonell bulgarsk mat, kan man velge pizza eller hamburgere i stedet for. Det finnes noe for alle. I tillegg er det mange fortausrestauranter og kafeer, hvor man kan nyte frokosten mens man kikker på folkelivet som sakte våkner til liv om formiddagen.

To av Bulgarias mest kjente nattklubber ligger i feriestedet ved Marina Dinevi, Planet Yacht Club og pianobaren «NOTI». Det ligger også et kasino i tilknytning til feriestedet, samt en lang rekke andre spennende aktiviteter man kan delta på.