Sunny Beach

sunny beach

Sunny Beach regnes for å være et av Bulgarias mest populære reisemål, og med tanke på den store mengden turister som reiser dit hvert år, er det nok ikke en helt usannsynlig påstand. Byen ligger rundt en halv times kjøring nord for lufthavnen i Burgas og cirka fire kilometer nord for Nessebar. Opprinnelig besto området Sunny Beach ligger i kun av noen få hus og noen bondegårder, hvorav byen har fått sitt navn fra. Mange tror nemlig at Sunny Beach er et konstruert navn, på linje med byen i seg selv, men faktisk het området Slantsjev Brjag, hvilket er bulgarsk for «den solrike kysten», som på engelsk så blir «Sunny Beach».

sunny beach bulgaria

Reise til Sunny Beach

På slutten av 1950-tallet forsto den bulgarske regjering viktigheten av å tiltrekke seg utenlandsk valuta, og ideen om et helt spesielt feriested oppsto. Ideen om Sunny Beach var født, og resten er historie. Siden den gang har mye skjedd på kyststrekningen ved Svartehavet, og det sies at selv folk som kommer til Sunny Beach årlig alltid vil oppdage noe nytt og annerledes hver gang de kommer.

Faktisk er Sunny Beach så allsidig, og har så mye spennende å by på, at det er stor forskjell på i hvilken del av Sunny Beach man oppholder seg i. Over hele strandlinjen er det aktiviteter mer eller mindre hele døgnet, og i enkelte deler av byen er det til dels svært høy partyfaktor. Noe som dessverre satte byen på verdenskartet i 2007, da flere uheldige omstendigheter førte til at flere utenlandske ungdommer mistet livet i forskjellige hendelser der nede. I ettertid ble sikkerheten imidlertid strammet betraktelig opp, og Sunny Beach regnes i dag for å være et trygt sted å reise på ferie, uansett alder, og byen har etter hvert også opparbeidet seg et solid rykte for å være en fin familiedestinasjon, og mange eldre har stor glede av et opphold her. Det er også populært fordi det er en forholdsvis billig by å reise til. Byen har etter hvert i likhet med Praha, blitt en svært populær ferieby i Øst-Eurpa for nordmenn.

annonse

Aktiviteter i Sunny Beach

Ettersom byen stort sett kun består av hoteller og bygninger direkte tilknyttet turisme, er det lite severdigheter av historisk betydning å se. Vil man se forhistoriske ruiner eller gamle byer kan man reise til en av de omkringliggende byene som for eksempel Nessebar, eller til en av de mange landsbyene noe lenger inn i landet. Ellers er det meste av aktivitetene i Sunny Beach knyttet til stranden, og dem er det så til gjengjeld rikelig med. I tillegg til å bare ligge og sole seg på stranden kan man dykke, snorkle, henge etter hurtige båter i enten en badering eller en paraglider. Det er også muligheter for å leie vannscootere eller båter, eller an kan kjøpe seg en flytemadrass og bare slappe av i bølgene.

annonse

Stranden i Sunny Beach er svært langgrunn og rolig, og velegnet for barn. Den fine sanden blir god og varm om sommeren, så husk sandaler eller annet velegnet fottøy, og en god solkrem eller en parasoll er heller ikke så dumt. Det finnes flere restauranter og barer langs hele stranden, så det er ingen problemer med å skaffe seg hverken forfriskninger eller noe å spise hvis man skulle få lyst på det.

Det er ingen egentlige gater som sådan i Sunny Beach, og det aller meste foregår på strandpromenaden. Her er et yrende folkeliv døgnet rundt, og i de små smugene finnes utallige små butikker og barer som alle har et eller annet spennende og morsomt å tilby. Vær imidlertid oppmerksom på at Sunny Beach bokstavelig talt flommer over av billige kopivarer, og nesten uansett hva man kjøper av merkevarer risikerer man å bli lurt. Det er en grunn til at ting er billig, man skal bare vite om det. Kopivarer er ikke noe «problem» i Bulgaria, men man skal være klar over at hvis man av forskjellige årsaker skal innom andre europeiske land, som for eksempel Italia eller Spania, kan man risikere å få problemer blant annet i tollen, da kopivarer er forbudt i disse landene.

stranden i sunny beach

Restaurantene i Sunny Beach er ikke typiske bulgarske restauranter, men serverer stort sett retter av alle slag. Det finnes også flere McDonalds i Sunny Beach, men disse er som regel kun åpen om sommeren. Mange restauranter serverer også skandinavisk mat, så muligheten for å finne noe man liker på menyen er svært god.

Det er mulig å leie biler i Sunny Beach, men i langt de fleste tilfellene kan en sykkel gjøre samme nytten. Eller man kan leie en elektrisk scooter. Det er ikke alle steder i Sunny Beach det er lov å kjøre bil, og selv om man har bestilt en leiebil i god tid hjemmefra, er det ingen garanti for at man faktisk får en.

Den eneste gaten i Sunny Beach med et navn heter Blomstergaten, og det er rundt denne mye av handelen foregår. Sunny Beach er pakket med små og store butikker av alle slag, og mange av dem holder åpen døgnet rundt.