Split

reise til split

Split regnes i dag for å være en av de viktigste havnebyene langs den kroatiske Adriaterhavskysten, ikke minst fordi byen også har sin egen internasjonale lufthavn, Split Airport. Første gang man hører om beboelse i området er så langt tilbake som i år 295, da den romerske keiser Gaius Valerius Aurelius Diocletianus begynte å oppføre et romersk palass på den dalmatianske kysten hvor han i sin tid ble født.

Dette palasset, Diocletianova Palaca var på ikke mindre enn 28.900 kvadratmeter, og etter hans død gikk palasset videre i arv til andre romerske keisere, og etter hvert ble områdene rundt sakte men sikkert bebygget, og rundt år 700 fikk området bystatus. I dag er både palasset og den gamle bydelen i Split oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder, og byen er blant de mest populære reisemålene på den kroatiske Adriaterhavskysten. Split har i overkant av 220.000 innbyggere, hvilket også gjør den til den nest største byen i landet, kun slått av hovedstaden Zagreb.

split i kroatia

Reise til Split

Mange av dem som besøker Split i dag kommer sjøveien, og ikke sjelden på et av de mange cruiseskipene som besøker Adriaterhavet. Den fargerike havnen er et fast stoppested for mange av disse, og da det ligger en rekke flotte øyer og strender i umiddelbar nærhet til Split, er den et ypperlig utgangspunkt for utflukter innover i landet.

Ellers er det ikke til å stikke under en stol at flesteparten av turistene ankommer Split via byens egen flyplass, som har flere internasjonale flyginger til hele Europa flere ganger om dagen. Noen kommer på charterferie, mens andre igjen selv har organisert det hele hjemmefra. Split har en lang rekke gode overnattingsmuligheter og mange av hotellene ligger i gangavstand fra både handlemuligheter, bysentrum, severdigheter og flere av strendene i byen. Det er selvfølgelig også mulig å reise med kollektiv transport, men leier man seg en bil eller eventuelt en sykkel, står man mye friere til å reise rundt i og omkring byen som man selv ønsker. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være til dels vanskelig å finne parkeringsplasser i Split, og de som finnes er ikke alltid gratis. Skal man leie rom på hotell, kan man ofte få parkering i tilknytning med dette, dersom man ber om det på forhånd.

annonse

Aktiviteter i Split

Farvannet utenfor den kroatiske kysten er spekket med de beste råvarer til de lokale restaurantene, hvor retter av alt fra tunfisk, blekksprut, muslinger, blåskjell og sverdfisk står på menyen, side om side med en lang rekke andre forskjellige skalldyrretter.

Man finner restauranter nesten over hele byen, og mange av dem har en fantastisk utsikt over Adriaterhavet utenfor byen. Inne i selve byen finner man også mange små hyggelige fortauskafeer, hvor man kan sette seg ned og nyte en god kopp kaffe eller et glass vin mens man kikker på folkelivet i gaten utenfor.

annonse

Spesielt havnepromenaden Riva er et populært sted, og de siste hundre årene har den vært et naturlig samlingspunkt for så vel de fastboende som turister og andre tilreisende. Promenaden løper parallelt med palassets borgmurer og det er alltid et yrende folkeliv der. Matroser på landlov, ryggsekkturister, gamle menn med hvitt skjegg og spaserstokk, og jetsettere som bare er der nede for å se og bli sett.

Havnepromenaden har selvfølgelig også en lang rekke restauranter, barer og kafeer, og man kan få servert alt fra cocktails til friske sandwicher, og lokale retter med maritimt tilsnitt. I 1898 bodde Sigmund Freud langs havnepromenaden, noe som er behørig markert med en plakett med psykologens navn og bilde.

severdigheter i split

Split er full av severdigheter som alle har sin historie. Vil man ha fullt utbytte av et besøk i Split, kommer man nesten ikke utenom en eller flere guidede turer, da guidene gjerne kjenner den mest effektive ruten gjennom byen, og de er svært kunnskapsrike. Så kan man heller i fred og ro dra tilbake til de severdighetene man finner mest interessante på et senere tidspunkt for en nærmere kikk. Det er imidlertid ikke alle steder man kan komme inn uten en guide, men stort sett er det greit.

Et av de stedene man bør besøke i Split er de underjordiske gangene under palasset. Der finnes en labyrint av ganger og rom som i sin tid ble brukt til blant annet oppbevaringsrom og fengselsceller. Fisketorget er også verdt et besøk, selv om man ikke skal handle, og det samme med basaren.