Skiathos

skiathos

Skiathos er en gresk øy i Egeerhavet. Den tilhører en øygruppe som kalles Sporadene og det bor rundt 6.000 mennesker på øya. Hovedstaden på øya heter også Skiathos og er en særdeles livlig by med både barer og restauranter og alt det andre man forventer av en turistby på en gresk øy. Her finner man mengder av forretninger med klær, sko, vesker, strandutstyr, suvenirer og godt gresk kunsthåndverk.

Videre finnes det en rekke restauranter i Skiathos by, og man kan velge og vrake mellom de mer fancy nede ved havnen til de små familiedrevne inne i de små gatesmugene. Sistnevnte er definitivt å anbefale hvis man ønsker autentisk gresk mat, da det ofte er far som fanger maten, og mor som lager den.

skiathos

Reise til Skiathos

Skiathos har sin egen lufthavn, men skal man fly dit må det bli via en av de internasjonale flyplassene enten på fastlandet i Hellas eller en av de andre greske øyene, eller med charter. Det er selvfølgelig også mulig å komme til Skiathos med båt, og da fortrinnsvis via Skopeles, Thessaloniki eller Volos.

annonse

Aktiviteter på Skiathos

Det er lett å se at turisme er hovedinntektskilden på Skiathos og langs de fleste kystrekninger ser man rekke på rekke med hvitkalkede hotellkomplekser fulle av turister fra hele verden. De fleste hotellene ligger i forbindelse med en eller flere strender, og også disse holder svært høy kvalitet og har alle de fasilitetene som forventes av en strand på en av de greske øyene. Utleie av solstoler og parasoller, samt en rekke vannsportsaktiviteter tilbys, og det finnes noe for ethvert temperament. Det er også mulig å finne roligere strender hvor man er tilnærmet alene, og det finnes strender som er velegnet for surfing, både med og uten seil.

annonse

Det er også rikelige muligheter for å dykke eller snorkle, og man kan bli med på dypvannsfiske hvis man har lyst til det. Det finnes også en liten nudistrand på Skiathos, «Little Banana Beach» – som for øvrig ikke må forveksles med den riktige «Banana Beach» da sistnevnte ikke er en nudiststrand.

De fleste strendene på Skiathos er barnevennlige og grunne, i hvert fall på syd og østsiden, mens noen av dem på vestsiden er noe mer urolige. Det er kun en ordentlig hovedvei på Skiathos, og den går forbi de fleste strendene langs kysten så det er mulig å nå dem alle med buss. Man kan imidlertid leie seg en bil eller en scooter for å kjøre rundt på egenhånd også hvis man heller ønsker det, noe som er spesielt praktisk hvis man vil litt utenfor allfarvei eller innover på øya for å kikke nærmere på noen av severdighetene der. Husk imidlertid å ta med rikelig med drikke på slike turer, da det kan være langt mellom serveringsmulighetene ute på landet på Skiathos.

lalaria stranden skiathos

Severdigheter på Skiathos

En populær severdighet på Skiathos er ruinbyen Kastro, som ble forlatt tidlig på 1800-tallet. Byen ligger godt beskyttet på toppen av en klippe, hvor man kun kunne komme til via en smal vindebro. Til tross for at byen fortsatt ligger som en ruin er flere av Kastros kirker restaurert. Veien til Kastro er til dels dårlig, så husk kart og eventuelt lei en bil med trekk på alle fire hjulene.