Side

Man skal ikke lenger enn 20 år tilbake i tid før Side bare var en hvilken som helst liten landsby langs Middelhavskysten. I dag valfarter turistene til byen, og det blir kontinuerlig oppført nye hoteller og fasiliteter for å kunne ta imot dem.

Side har en lang og spennende historie, og byen nevnes allerede første gang for 2700 år siden. Byen har gjennom tidene vært erobret av både grekere, romere og bysantekere, og den har i mange hundre vært regnet for en av det antikke Tyrkias viktigste havnebyer. Side ble imidlertid både glemt og forlatt og var en periode før 1800-tallet helt forlatt. Fra 1800-tallet og frem til sent på 1900-tallet var det stort sett bare fiskere som bodde der med sine familier, inntil turistene oppdaget dette sjarmerende lille stedet ved Middelhavskysten.

side tyrkia

Reise til Side

De fleste turistene kommer med fly via Antalya, rundt 50 kilometer lenger vest. Derfra går det regelmessige busser til Side, men mange velger også å leie seg en bil. Med leiebil står man dessuten mye friere hvis man har tenkt seg å reise ut for å kikke nærmere på området og severdighetene rundt byen.

Klimaet i Side er typisk for hele regionen. Varmt og tørt om sommeren, noe kjøligere om vinteren, men med en gjennomsnittstemperatur på over 20 grader celsius i oktober, er det et ypperlig sted å tilbringe høsten på når temperaturen faller i takt med nedbøren hjemme i Norge.

annonse

Aktiviteter i Side

Besøker man byen i dag vil man se mange rester etter tidligere beboelse, den eldste helt tilbake fra romertiden. Byporten til den gamle bydelen som ligger ytterst på en odde stammer også fra romertiden, og hele den gamle bykjernen formelig oser av den antikke atmosfære. Husene ligger side om side med gamle romerske etterlevninger som søyler og andre ruiner, og nesten uansett hvor man enn snur seg vil man se noe.

annonse

Gamlebyen rommer også en lang rekke små, hyggelige restauranter og fortauskafeer, og en mengde fargerike suvenirforretninger og boder med et rikholdig utvalg av lærvarer, keramikk, smykker og is. Og for ikke å glemme vannpiper, som for mange turister er den ultimate suvenir å ha med hjem fra Tyrkia.

Det finnes to strender i Side, den østlige og den vestlige, naturlig adskilt av odden som den gamle bydelen ligger på. Den vestlige stranden regnes for å være den mest barnevennlige, og det er også langs denne stranden de fleste hotellene ligger. Den østlige stranden er noe roligere, og brukes av både turister og de fastboende. Begge strendene har muligheter for forskjellige vannsportsaktiviteter som for eksempel vannski, jetski, båtutleie og paragliding. Noen hoteller tilbyr også vindsurfing og det finnes dykkerskoler.

amfiteater i side

Side har også et svært godt bevart amfiteater fra den 2. århundre. Amfiteateret hadde plass til ikke mindre enn 17.000 tilskuere, som var vitne til både gladiatorer og dyr som kjempet for livet i arenaen. Kun adskilt av en to meter høy mur som også gjorde det mulig å fylle senterarenaen med vann, så det kunne avholdes regulære sjøslag der(!)

En noe mørkere side av Side fant sted under gresk herredømme, da Side var beryktet for sine sjørøvere og sin slavehandel. Man skulle ikke komme for nært den gangen, for før man visste ordet av det var man solgt til tyrkerne.

severdigheter i side

Side har flere museer, som blant annet stiller ut flere romerske sarkofager og skulpturer som er funnet under noen av de mange arkeologiske utgravningene i og rundt byen. Man bør også avlegge Apollotemplet og Athenetemplet et besøk under et opphold i Side, og da helst om kvelden, da begge templene er opplyst. Noe som gir et fantastisk skue mot den mørke nattehimmelen. Bestill gjerne bord på en av de nærliggende restaurantene god tid i forveien, og nyt et romantisk måltid med din utkårede.