Porec

sydentur til porec

Porec er en by i den nordvestlige delen av Kroatia. Byen har eksistert siden oldtiden, og det finnes en rekke spor etter de opprinnelige beboerne i den. Blant annet er muren rundt den gamle bydelen oppført under romertiden, og mye av arkitekturen gjenspeiler Porec lange og interessante historie.
Det bor i dag rundt 17.000 innbyggere i Porec, og de aller fleste av disse livnærer seg på en eller annen måte av turisme. Tidligere var både landbruk og fiskeri viktige inntektskilder, men dette er ikke like utbredt lenger.

porec ferie

Reise til Porec

Reiser man til Porec som turist finner man et stort utvalg av overnattingsteder i alle varianter. Hoteller finnes i alle prisklasser og kategorier, eller man kan leie både ferieleiligheter eller værelser av typen bed & breakfast hvis man heller ønsker det. Mange private leier også ut rom, noe som kan være en fin anledning til å lære lokalbefolkningen og kulturen å kjenne på nært hold.

annonse

Porec har to store turistområder, Zelena Laguna og Plava. I Zelena Laguna finner man alle de fasilitetene man forventer seg av et feriested, pluss en del ekstra. Zelena Laguna har både hoteller og ferieleiligheter, samt en campingplass. Området ligger i vakre omgivelser og tilbyr en rekke restauranter, barer, diskoteker, nattklubber, klubber med levende musikk og mye mer. Dessuten har Zelena Laguna flere butikker og en allsidig sportshall.

Feriestedet Plava ligger rundt 15 minutter til fots fra selve Porec, og også her finner man mange av de samme fasilitetene som i Zelena Laguna. Hoteller, ferieleiligheter og villaer, for å nevne noen. De fleste strendene i og omkring Porec er tildelt det prestisjefylte Blå Flagg, som er en internasjonal pris strender kan tildeles dersom de holder en særdeles høy og god standard. Et Blått Flagg garanterer med andre for god vannkvalitet og for at stranden er tilrettelagt for et hyggelig opphold, gjerne med toalettmuligheter, utleie av parasoller og solstoler og et tilbud av forskjellige vannsportsaktiviteter. Bystranden i Porec er i tillegg spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede med egne skifterom, toaletter og baderampe.

porec

Det finnes flere campingplasser i og rundt Porec, og i de fleste av dem kan man leie både campingvogner og hytter. Standarden på disse er svært gode, og en av de største, den firestjerners campingplassen Bijela Uvala, har en kapasitet på over 1200 vogner og 6000 gjester. Denne campingplassen har også flere svømmebassenger, restauranter og alt det andre man forventer å finne på en campingplass, samt man kan leie sykler der. Porec har også egne campingplasser for naturister.

Det finnes tre marinaer i og rundt Porec. Inne i selve Porecs gamleby ligger Marina Porec med rundt 100 kaiplasser, i Zelena Laguna ligger en marina med nesten 200 kaiplasser (pluss flere på land), og i Cervar noe utenfor selve Porec ligger en større marina med over 400 plasser. Skulle man ikke være den helt store seilerentusiasten, er det likevel alltid en opplevelse å bare gå og kikke på alle båtene som ligger der.

Aktiviteter i Porec

Porec byr på mange interessante og spennende severdigheter, hvor langt de fleste er knyttet til byens historie, enten kulturelt eller arkitektonisk. En av de mest kjente severdighetene i Porec er nok Euphrasian Basilikaen som ble oppført på tidlig 600-tallet under biskop Euphrasius. Basilikaen er for øvrig oppført på UNESCOs verdensarvliste. Mange av severdighetene finner man ikke overraskende i Porecs gamleby, som fortsatt hovedsakelig består av romersk arkitektur. Det finnes flere palasser i Porec, og det har tre tårn man kan se på. Opprinnelig var det elleve, men åtte er dessverre gått tapt gjennom tidene.

annonse

Liker man å handle finnes det mange gode muligheter for nettopp dette i Porec. De små gatene inneholder en lang rekke butikker av alle slag, samt noen av de store kjedene er representert i byen, og enten man bare leter etter noen spennende suvenirer eller merkeklær skal det mye til man ikke finner det i Porec. Dessuten finnes et marked som selger lokale produkter som for eksempel friske grønnsaker og frukt, samt fersk nyfanget fisk.

Nattelivet i Porec foregår stort sett i de mange barene og diskotekene, og det finnes flere klubber med levende musikk og konserter. Flere restauranter tilbyr også levende musikk på kveldstid, det samme med mange hoteller.

Baredine grotten

Reiser man litt utenfor selve Porec, kan man besøke Baredinegrotten. Baredinegrotten er et helt spesielt geologisk fenomen som inneholder mange flotte dryppsteiner, stalagmitter og flere underjordiske sjøer.

Av andre muligheter finnes dykking, sykling, klatring, eller man kan leie seg båt både med og uten motor. For øvrig anbefales det å leie seg en bil og dra på utflukter ut i den flotte naturen rundt selve Porec.