Naxos

sydentur til naxos

Naxos er en gresk øy i Egeerhavet. Øya har i overkant av 10.000 innbyggere hvor rundt 7.000 bor i hovedstaden Naxos by. Andre byer på øya heter Filoti, Apiranthos, Koronos, Sangri, Apollonas og Tragea. Naxos er kjent for å være en av de mest fruktbare øyene i området, mye på grunn av fjellet Zas som på grunn av sin høyde på 1004 meter over havet danner nedbørskyer over øya.

Naxos er et svært populært turistreisemål med mange flotte strender og lett tilgjengelige ruiner fra helt tilbake til minoisk tid. Det er et bredt spekter av overnattingsmuligheter på Naxos, og alt fra store luksushoteller i de større turistbyene til små rom man kan leie av private familier finnes. Mange leier seg også inn i ferieleiligheter, hvor man kan bo nesten som hjemme.

De beste handlemulighetene finnes i Naxos by og det er også her det beste tilbudet finnes hva nattklubber, barer og diskoteker angår. Restauranter, tavernaer og kafeer finner man nesten over alt, og menykortene består hovedsakelig av egenproduserte råvarer og mye er hentet fra havet like utenfor øya.

strand på naxos

Reise til Naxos

Å komme til Naxos er forholdsvis enkelt, men turen innebærer litt ekstra reisetid. Nærmeste internasjonale lufthavn ligger i Santorini og så kan man enten reise med innenriksfly eller båt derfra. Antall avganger avhenger litt av hvilken tid på året det er, og man kan velge mellom hurtigbåt eller tradisjonell ferge. I høysesongen kan det være en god ide å forhåndsbestille billetter da det kan være til dels stor pågang på fergene.

Klimaet på Naxos er svært godt. Sommeren på øya er alltid svært solrik, varm og tørr og man er nesten alltid garantert fint vær under ferieoppholdet der. Foretrekker man noe kjøligere værforhold kan man legge besøket til våren eller høsten. De lavere temperaturen til tross er det fortsatt nesten alltid sol, og selv om vinteren er det minimalt med nedbør.

annonse

Aktiviteter på Naxos

Strendene på Naxos er kjente for å være av særdeles god kvalitet, og med sine rolige grunner er de svært velegnet for blant annet barnefamilier. De fleste strendene ligger i forbindelse med en eller annen form for turistområde og har følgelig alle de fasilitetene som det forventes av dem. Restauranter, kafeer og snackbarer ligger på rekke og rad langs strandpromenaden, og i tillegg til solstoler og parasoller er det en rekke spennende vannsportsaktiviteter man kan delta på. Dykking, kajakkpadling og paragliding er populære aktiviteter, og langs strendene i Mikri Vigla og Orkos er det svært gode forhold for blant annet vindsurfing.

annonse

Nesten over alt finner man gamle ruiner og det finnes en rekke venetianske borglignende tårn som ble oppført i middelalderen, både som landsted for overklassen og som festning mot potensielle angrep fra fremmede sjømakter.

naxos

Det finnes over 150 bysantiske kirker på Naxos som spenner over et tidsrom på 700 år fra 500 til 1200 tallet. Flere av kirkene er dessverre i svært dårlig forfatning, mens andre er i god stand og inneholder flotte fresker og malerier man så absolut bør prøve å få sett noen av.

Inne i hovedstaden lå det i sin tid en stor festning med 12 tårn, men i dag finnes kun et bevart, men man kan stadig se flere av de gamle festningsboligene, et av dem er enda innrettet som museum. Det ligger også et arkeologisk museum i Naxos.

NAXOS BORG