Makarska

makarska

Makarska er en liten by med knapt 5000 innbyggere, beliggende rundt 80 kilometer sydøst for Split, og omtrent sju kilometer nord for Podgora. Hovedinntektskilden i byen er turisme, og spesielt havneområdet bærer preg av dette. Byen er full av spennende ting man kan se og gjøre, og ikke overraskende er det også et rikt utvalg av hoteller og andre overnattingsteder der.

Byens unike beliggenhet rundt en vakker hesteskoformet bukt mellom Biokovofjellet og Adriaterhavet gjør at den i flere hundre år har vært et yndet sted for seilere og andre sjøfarere å søke ly i, når været har vært som verst i Adriaterhavet. Av samme grunn ble den regnet som et fristed, hvor både handelsreisende og pirater kunne ligge side om side uten å forstyrre hverandre. Selv i dag er bukten et populært sted å ankre opp i når stormvarslene kommer, og ikke sjelden ser man luksuriøse yachter og seilbåter ligge der inne.

stranden i makarska

Reise til Makarska

Å komme til Makarska er enkelt og de fleste ankommer med fly via lufthavnen i Split. Derfra går det regelmessige busser til flere av de større hotellene i Makarska, men det er også mulig å leie en bil og kjøre selv hvis man ønsker det. Leier man seg en bil står man dessuten friere til å selv bestemme hvor man vil reise i og rundt Makarska, og til hvilke tidspunkter. Dessuten er hele kyststrekningen et ypperlig sted å dra på oppdagelsesferd i, og da er en bil nesten en nødvendighet.

Det er heller ikke alltid nødvendig å bestille hotellrom på forhånd selv om det anbefales hvis man ønsker plass på noen av de mest sentrale hotellene i høysesongen. Straks man kommer litt i utkanten av byen finnes det som regel ledige rom, og det finnes en lang rekke ferieleiligheter man kan leie. Ved å leie en ferieleilighet bor man selvforsynt og har tilgang på alle de fasilitetene man kjenner til hjemme. Perfekt for blant annet familier som ønsker å begrense kostnadene under oppholdet. Dessuten er det spennende å selv handle inn på byens fiskemarked for deretter å dra hjem og se om man klarer å trylle frem noen av regionens kjente retter på egenhånd.

annonse

Aktiviteter i Makarska

Makarska er spesielt kjent for sin flotte bystrand, og det er ikke uten grunn. Stranden består hovedsakelig av en lang kurvet strekning med fin småstein, omgitt av en strandpromenade. Promenaden er omkranset av palmetrær, som gir etterlengtet skygge på de varme sommerdagene. Selvfølgelig finnes det muligheter for å kjøpe forfriskninger, og nede på selve stranden tilbys det forskjellige vannsportsaktiviteter som for eksempel kajakkpadling og utleie av vannscooter.

Man bør være tidlig ute for en god plass på stranden i høysesongen, og skulle den føles overbefolket eller man bare har lyst til å sjekke ut en annen strand i regionen, kan Brela være et godt alternativ. Brela er en annen strand av småstein som ligger rundt ni kilometer fra Makarska. Avstanden til tross, mange velger å leie en sykkel og sykle til Brela, om ikke for å bade så for turens skyld. Sykkelturen går langs kysten og byr på flott utsikt over Adriaterhavet underveis.

annonse

En annen populær måte å bo på er simpelthen hjemme hos noen. Mange fastboende har innrettet husene sine slik at de kan motta overnattende gjester for kortere og lengre opphold, hvilket er en svært god måte å lære de lokale og kulturen å kjenne på. Mange har også satt av et enkelt rom til bed & breakfast, hvilket passer fint for folk på gjennomreise. Eller man kan bo på byens campingplass. Campingplassen har selvfølgelig alle de fasilitetene som forventes av en campingplass, og man behøver ikke selv ha med hverken campingvogn eller telt. Man kan leie både vogn og hytte, og campingplassen har sin egen restaurant, en kaffebar og en lounge.

makarska ferie

Også i Makarska er det de historiske severdighetene som står i sentrum, i tillegg til byen selv. Her finnes flere minner fra oldtiden, blant annet byens Fransiskanerkloster som nylig hadde 500-årsjubileum. Makarska har også flere gallerier og flere kirker inneholder antikke malerier og statuer man bør kikke nærmere på.

Restaurantene i Makarska serverer typisk kroatiske retter, hovedsakelig basert på gode lokale råvarer fra havet, men på grunn av den store turismen finnes det også en rekke pizzeriaer i byen og de fleste stedene har også flere internasjonale retter på menyene sine.