Madeira

madeira

Madeira er en portugisisk øy som ligger ute i Atlanterhavet, nord for Kanariøyene og vest for den Marokkanske kysten. Egentlig er det en øygruppe som heter Madeira, hvor selve øya Madeira er den desidert største. Deretter følger Porto Santo og de to ubebodde mindre øygruppene Selvagensøyene og Desertasøyene. Til sammen har de to største øyene rundt 250.000 innbyggere, hvorav rundt 100.000 bor i hovedstaden Funchal.

I mange år var Madeira et typisk sted for landbruk og jordbruk, og den var i mange hundre år et foretrukket sted for skipsbygging, spesielt på grunn av de mange laurbærtrærne som er velegnet til dette. I dag kjenner man helst til øya på grunn av den store turismen der, og besøker man Madeira, er det lett å forstå hvorfor.

Reise til Madeira

Nettopp på grunn av beliggenheten ute i Atlanterhavet er klimaet på Madeira særdeles godt hele året, hvilket gjør øya til et ettertraktet feriested sommer som vinter, og nesten alle byene langs kysten av Madeira har ett eller flere feriesteder i umiddelbar nærhet.

funchal madeira

Det er svært enkelt å komme til Madeira, og øya har sin egen internasjonale flyplass, beliggende like utenfor hovedstaden Funchal. Hit er det daglige flyginger fra flere Europeiske byer, også Oslo, både charter og ordinære ruter. Det er også mulig å komme til Madeira med båt via fastlandet i Portugal, en reise som normalt tar rundt 24 timer.

annonse

Aktiviteter på Madeira

Aktivitetsmessig er det ingenting å klage på på Madeira, og rundt hele øya finnes det mange spennende ting man kan se og gjøre. Selvfølgelig involverer mange av dem den vakre naturen på Madeira, og flere av tingene kan man gjøre selv, helt gratis. Fotturer er en populær ting å gjøre, og det finnes mange flotte vandreruter både i skogen og oppe i fjellene, og det finnes noe for enhver smak og yteevne.

Det er også mulig å leie sykler og sykle en tur, man kan klatre, paraglide eller padle kano. Sistnevnte er spesielt spennende langs kysten, som for øvrig kan være ypperlig også til surfing. I tillegg finnes det også mange spennende turer og utflukter man kan melde seg på. Det være seg delfin og hvalsafari, guidede snorklingturer eller jeep-safari for å nevne noen.

 

annonse

Hotell på Madeira

Det finnes hoteller stort sett rundt hele Madeira, men langt de fleste ligger i og rundt hovedstaden i syd. Man kan også leie ferieleiligheter, eller man kan leie seg inn privat for kortere eller lengre opphold. Hotellene holder god standard og har alle de fasilitetene som det forventes av dem. Det er minimalt med naturlige strender på Madeira, så de aller fleste feriestedene har enten bassenger eller kunstige laguner med importert sand man kan bade i. Ønsker man en ordentlig strandtur må man til naboøya Porto Santo, som har en naturlig sandstrand på ikke mindre enn ni kilometers lengde.

Hvordan komme seg rundt på øya

Den enkleste måten å komme seg rundt på Madeira på er med leiebil. Da står man helt fritt til å kunne kjøre hvor man vil når man vil, og man kan enkelt utforske selv de mest bortgjemte avkrokene av øya. Det er forholdsvis lite trafikk på Madeira og veinettet er svært godt utbygget, kun med unntak av de mest avsidesliggende veistumpene. Vil man leie en leiebil bør dette bestilles i god tid i forveien, gjerne samtidig med man bestiller hotell. Undersøk også gjerne om hotellet stiller parkeringsplass til rådighet før det inngås avtale om leiebil.

f Camara de Lobos fiskerlandsby på madeira

Man er ikke avhengig av leiebil på Madeira, og man kan fint komme rundt på øya med kollektive tilbud også. Det finnes ingen tog på øya, men et svært godt utbygget bussnett, som dekker store og små byer hele øya rundt. Bussene har avganger flere ganger daglig, og man kan velge mellom ordinære rutebusser og rene turistbusser, hvor førstnevnte stopper alle de stedene det er nødvendig av hensyn til innbyggerne, mens turistbussene hovedsakelig stanser ved severdigheter. Kjøper man et busskort for den perioden man skal være der, kan man reise rundt på egenhånd, og hopper man av ved en severdighet, tar man neste buss derfra igjen.

Enkelte av disse bussene har også guidede turer på flere språk, deriblant også noen skandinaviske. Guidingen foregår via hodetelefoner, og bussene stopper ved alle severdighetene langs en bestemt rute.

Mat og drikke

Restaurantene på Madeira har rykte på seg for å være svært gode, og rettene de serverer varierer mellom alt fra det internasjonale kjøkken til det det helt lokale. Ikke overraskende kommer mange av råvarene direkte fra havet og ikke sjelden er det kun noen få timer som skiller mellom hvilket tidspunkt en fisk er fanget på, og hvilket tidspunkt den serveres.

mat på madeira

Severdigheter på Madeira

Blant de mest kjente severdighetene på Madeira finner man Monte Palace Madeira utenfor Funchal. Enten man er interessert i blomster eller ikke er den så absolutt verdt et besøk, spesielt hvis man velger å ta turen med kabelbanen som samtidig byr på en storslått utsikt på vei opp.

Katedralen i Funchal er også et obligatorisk punkt på dagsordenen, et fantastisk kirkebygg oppført i perioden mellom år 1490 til 1514.

Monte Palace botanisk hage i funchal på madeira