Kreta

kreta sydentur

Kreta er den største greske øya, og den femte største i hele Middelhavet. Den er også den sydligste i Egeerhavet, og den har den største befolkningen, på litt over 650.000 innbyggere. Man deler vanligvis Kreta inn i fire store regioner, Rethimno, Lasithi, Chania og Iraklio som også er øyas administrative sentrum.

Det er spesielt det behagelige klimaet på Kreta som tiltrekker seg et stort antall nordiske turister hvert eneste år, og mange har også gått til det skritt å kjøpe seg sin egen feriebolig på øya fremfor å leie seg inn på et av de mange hotellene som ligger der.

Reise til Kreta

Kreta har også to flyplasser som begge har en rekke nasjonale og internasjonale flyruter. Det er selvfølgelig også mulig å ankomme Kreta via sjøveien, og øya er et populært utgangspunkt for øyhopping mellom de greske øyene i Egeerhavet.

sydentur kreta

Mange av dem som kommer til Kreta kommer via et charterselskap, men det er fullt mulig å reise på egenhånd også. Hele øya er full av hoteller og overnattingsmuligheter i alle varianter og prisklasser, så det er sjelden noe problem å finne et sted å bo. Enten man velger å bo i et typisk turistområde med alt innen rekkevidde eller i en ferieleilighet inne i byen eller privat ute på landet, finner man garantert noe som passer. Enten man reiser alene med ryggsekk, som ordinær turist i gruppe eller familie med barn har Kreta mer enn nok å velge blant og det er kun lommeboken som setter begrensningen.

Det kollektive transporttilbudet på Kreta er svært godt, og selv de fjerneste avkroker har gjerne en eller annen form for bussforbindelse. Dog er det mange som foretrekker å leie seg en bil under ferieoppholdet, for selv å kunne reise rundt og se på de mange severdighetene som finnes.

annonse

Aktiviteter på Kreta

Spesielt populære turistattraksjoner er de mange arkeologiske utgravningene hvor man kan se historiske bygninger og gjenstander fra antikken. Både den minoiske og romerske tidsalder er representert og det finnes mange ruiner og spor etter aktiviteter under annen verdenskrig. Gå heller ikke glipp av Heraklions arkeologiske museum som viser en rekke artefakter helt tilbake fra minoisk tid.

annonse

Man bør også få med seg det minoiske palasset i Knossos og Samariakløften ved de Hvite Fjellene. Samariakløfter er en 16 kilometer lang kløft, hvor høydepunktet er den såkalte «Jernporten» hvor bredden kun er tre meter, inneklemt mellom flere hundre meter høye klippevegger.

Klimaet på Kreta er typisk for Middelhavet med subtropisk varme og tørke om sommeren og betraktelig mildere temperaturer og regn om vinteren. Det er imidlertid forskjell på om man befinner seg på nord- eller sydsiden av Kreta, og sydsiden er gjerne både varmere og har lenger sommer enn nordsiden. De fleste som reiser til Kreta velger ofte å gjøre det om høsten, da klimaet er midt i mellom varmt og kjølig og det verste turistpresset har gitt seg.

fort på kreta

Det er også fullt mulig å få et vellykket opphold på Kreta om vinteren, og ikke sjelden kommer vanntemperaturen godt opp i over 20 varmegrader. Grekerne har også så smått fått øynene opp for vintersportsaktiviteter og flere steder oppe i fjellene er det både skiløyper og enda et alpinanlegg med skiheis. Hvor man kan stå på ski om morgenen, og bade ved Middelhavskysten om kvelden.