Kos

kos

Kos er en gresk øy i Egeerhavet. Øya tilhører øygruppen som kalles Dodekaneserne og har rundt 30.000 faste innbyggere. Kos er spesielt kjent fra den greske oldtiden, da Hippokrates skal ha bodd der. Midt inne i Kos by står det et 12 meter høyt platantre som etter sigende skal ha vært det treet Hippokrates underviste i skyggen av. På grunn av dette har platantreet da også fått navnet Hippokrates’ tre, men det er lite trolig det faktisk er det samme treet.

Opprinnelig var Kos et sted man typisk reiste for å feste, og de besøkende var forholdsvis unge. Slik var det gjennom hele 1990-tallet frem til de første årene etter år 2000 hvor ordføreren i Kos by og det lokale turistråd begynte å arbeide for å tiltrekke seg et eldre og noe roligere publikum. Noe de har lykkes med, og besøker man Kos i dag vil man finne en rolig øy som har mye å tilby sine gjester. Riktignok er det fortsatt livlig i sentrum av byen Kos, men ikke mer enn at det er høyst overkommelig for de aller fleste.

sydentur til kos

Reise til Kos

Det er lett å komme til Kos, og øya har sin egen internasjonale lufthavn med flere daglige avganger, både charter og alminnelige ruteflyginger. Det er også mulig å komme til øya med båt, både fra fastlandet og de andre øyene. Både fra lufthavnen og båthavnen går det busser til de største feriestedene, men det er også mulig å enten ta en drosje eller leie en bil og kjøre selv.

annonse

Aktiviteter på Kos

På grunn av den stadig økende turismen på Kos de siste 30 årene dukker det stadig opp nye hoteller og turiststeder, ofte i forbindelse med en eller flere av de særdeles gode strendene som er der. De aller fleste strendene på Kos består av hvit sand, rolig vann og ofte tilbys det en rekke spennende vannsportsaktiviteter. Man kan også leie solstoler og parasoller og mange av strendene har egne strandbarer eller restauranter, så det er mulig å få seg enten en forfriskning eller noe å bite i.

annonse

Med leiebil er det også enkelt å komme seg rundt for å kikke på noen av de mange severdighetene på Kos, helt uavhengig av busser og organiserte turer. Blant de mange populære severdighetene finner man blant annet det medisinske tempel Asklepion, hvor Hippokrates i sin tid praktiserte. Et annet populært sted å legge en utflukt til er Antimachia, som er Kos’ største festningsanlegg fra middelalderen. Her kan man vandre blant ruinene og de små kirkene mens man prøver å forestille seg hvordan det så ut i festningens storhetstid og det bodde over 12.000 mennesker i området.

Antimachia borgen på kos i hellas

De varme kildene i Therma er også verdt et besøk, og etter sigende skal det over 50 grader varme vannet ha en helbredende effekt hvis man bader i det. Det anbefales å besøke kildene litt sent på ettermiddagen, da det ofte kan være forholdsvis folksomt midt på dagen.

Glem heller ikke å besøke noen av de mange tavernaene på Kos og prøv for all del noen av de lokale spesialitetene. De fleste råvarene kommer ikke overrasende fra havet, og ofte er ingrediensene fanget bare noen få timer før de ender opp på middagsbordet. Et godt tips er å be innehaveren bestemme hva man skal ha å spise, og spør gjerne om det er mulig å få litt av alt på menyen. Nesten som en slags gresk tapas. Søk gjerne litt bort fra de ordinære turiststedene for å finne det autentiske greske kjøkkenet, med mat laget slik grekerne selv lager den.