Kemer

kemer

Kemer er en by i Tyrkia som ligger langs Middelhavskysten rundt 40 kilometer syd for Antalya. Byen og regionen den ligger i, regnes for å være en av de viktigste turistområdene i Tyrkia. Mye på grunn av de mange kilometerne med strand som er der, samt de rike mulighetene for å komme ut i naturen innover i landet. Dessuten er det kort vei til Taurusfjellene som har en lang rekke spennende severdigheter og naturopplevelser å by på.

kemer

Reise til Kemer

De fleste som kommer til Kemer kommer med fly via en av de andre større byene i området. Ankommer man via Antalya går det regelmessig buss til Kemer men mange velger også å leie en bil og kjøre selv. Har man en leiebil tilgjengelig i ferien stiller man også betraktelig friere til å kunne reise ut på utflukter og oppdagelsesferder i regionen ellers, og man er ikke avhengig av hverken turbussenes eller rutebussenes fastsatte avgangstider. Fordelen med å delta på en guidet rundvisning er selvfølgelig at man får en mengde informasjoner man ellers vil gå glipp av. Mange velger også å kombinere egen bil med organiserte turer, slik at man drar på den organiserte turen først, for så å selv kjøre ut og kikke på de mest interessante severdighetene på egenhånd etterpå.

annonse

Aktiviteter i Kemer

Blant de mest populære severdighetene i nærheten av Kemer finner man det 2400 år gamle Phalesis, en samling ruiner fra både romertiden og den bysantiske periode.

Ellers er moskeen i Kemer så absolutt et besøk verdt. Moskeen ble ferdigstilt i 2011 og rommer over 3000 mennesker. Husk at det stilles krav til antrekk når man besøker moskeer og kirker i Tyrkia, for eksempel går man ikke i shorts eller kjoler som viser noe over knærne, og det er heller ikke akseptert å vise skuldre eller overarmene. Kvinner skal for øvrig dekke til hodet, men ofte kan man låne sjal i inngangen hvis man ikke selv har det med seg.

annonse

Litt utenfor Kemer, i Cirali, finner man også den evige flamme, Chimera, som i følge legenden har brent i tusenvis av år. Hele stedet har en unik historie, og er så absolutt verdt å avlegge et besøk. Husk gode sko, da stien opp er svært steinete, og vann til å drikke underveis.

Hotellene i Kemer holder generelt sett god standard, kommer man uanmeldt og uten å ha forhåndsbestilt kan man selvfølgelig være uheldig her som alle andre steder. Heller ikke alle hotellene mottar tilfeldig reisende, men er forbeholdt charterturister.

Kemer er kjent for sin livlige handel, og nesten over alt finner man små suvenirbutikker med alt mulig tenkelig og utenkelig i hyllene. Mye er tradisjonelt tyrkisk kunsthåndverk, og spesielt keramikk, lærvarer og knyttede tepper er populære ting å ta med seg hjem i kofferten. I tillegg til den nesten obligatoriske vannpipen. Man bør også avlegge det lokale markedet et besøk, og her kan man virkelig gjøre noen gode kupp. Selv uten å prute.

Mange av de selgerne som kommer til markedet gjør det fordi de ikke har råd til å leie enten en bod eller et butikklokale inne i byen, og disse selger ofte smykker og annet kunsthåndverk av svært god kvalitet til en nesten latterlig lav pris, så det er nesten skammelig å begynne å prute om prisen med dem. Det er heller ikke lov å prute om prisen på frukt og grønnsaker, da disse ofte har priser fastsatt av myndighetene, og salget er strengt regulert. Man pruter heller ikke i de etablerte butikkene med fastsatte priser.

Få også med deg en tur med taubanen opp til den nærliggende fjelltoppen Tahtali 2365 meter over havet. Fra toppen har man en storslått utsikt over Kemer og hele kysten nedenfor. Gondolene kjører to ganger i timen hele dagen, oftere ved stor pågang og i turistsesongen.

En annen stor hendelse i Kemer er det årlige offshoreracet, hvor noen av verdens hurtigste båter møtes til dyst. Løpet foregår opp og ned langs kysten utenfor Kemer, s