Karpathos

karpathos

Karpathos er den nest største øya i øygruppen Dodekaneserne, kun slått av Rhodos. Øya ligger på grensen mellom Egeerhavet og Middelhavet, midt i mellom Rhodos og Kreta. Karpathos er 320 kvadratkilometer stor og har litt i overkant av 6.000 faste innbyggere.

Øya er foreløpig en av de mindre besøkte rent turistmessig, men det gjør den ikke til noe kjedelig reisemål av den grunn, heller tvert imot. Den er full av spennende ting man kan se og gjøre, den har fantastisk flotte strender med fin sand og krystallklart vann, rolige hoteller og mange kjente severdigheter. Riktignok kan det tidvis være en del vind på Karpathos, men strengt tatt er det heller ikke noen ulempe da det gir ideelle forhold for vindsurfing, samt det gir en behagelig svalende bris på de varmeste sommerdagene. Og så hjelper det til med å holde myggen på avstand.

De aller fleste innbyggerne på Karpathos snakker svært godt engelsk og noen av dem også tysk. De fleste får sine inntekter fra enten jordbruk eller fiske, men ettersom turismen er i voldsom vekst på øya er det stadig flere som velger et yrke i tilknytning til dette.

sydentur til karpathos

Reise til Karpathos

Man kan kun komme til Karpathos enten via det greske fastlandet eller fra en av de andre av de greske øyene. Karpathos har sin egen flyplass, men den er ikke spesielt stor og har ingen internasjonale flyvninger. Man kan også komme til øya med båt, noe mange velger å gjøre i forbindelse med øyhopping på de greske øyene. Vær imidlertid oppmerksom på at fergen ikke har daglige avganger og om sommeren kan det være lurt å bestille plass litt tid i forveien.

Om sommeren er det mulig å reise med charter til Karpathos, men ofte kan det være rimeligere å selv arrangere både reise og opphold. Flere av byene har hoteller, og det er mulig å leie ferieleiligheter hvis man heller ønsker det. De fleste hotellene og leilighetene holder forholdsvis høy og god standard, men det finnes unntak. Blant annet kan man risikere å leie et rom uten klimaanlegg, og det er ikke spesielt behagelig på de varmeste dagene. Det er normalt ikke nødvendig å bestille på forhånd da det som regel alltid finnes noe ledig på øya.

apella stranden på karpathos

De fleste byene på Karpathos ligger i nærheten av kysten og gjerne en eller flere strender. Mange velger å leie seg en bil på øya, for å på egenhånd reise rundt og oppleve hva Karpathos har å by på. Det går busser mellom de fleste byene på øya, men man står betraktelig friere med en leiebil. Veinettet er forholdsvis godt, men på den nordligste delen av Karpathos kan det være en fordel med firehjulstrekk.

Man behøver ikke ta noen spesielle forholdsregler for å besøke Karpathos ut over alminnelig høflighet. Innbyggerne er som grekere flest, hyggelige og imøtekommende, og velger man å bo privat under oppholdet vil det være en fin anledning til å lære både folket og kulturen deres å kjenne.

annonse

Aktiviteter på Karpathos

Blant de mest kjente severdighetene på Karpathos finner man byen Olympos som med sine maleriske hus og særegne vindmøller ligger isolert til i de nordlige fjellene. Byen, som ble bygget på tidlig 1400-tallet, ble bygget vanskelig tilgjengelig med vilje, nettopp for å unngå de mange sjørøverne som herjet i området på den tiden.

Reiser man til byen Othos finner man et lokalt museum som opprinnelig er et gammelt hus som er restaurert og innredet så det fremstår som autentisk.

annonse

Den lille fiskerlandsbyen Lefkos er også et besøk verdig. Byen har tre flotte bukter man kan bade i, samt en rekke gode fiskerestauranter. I klippene som ligger litt inn i landet for Lefkos finner man noen gamle huler som inneholder restene etter en minoisk bosetting fra antikken. Dører og vinduer er hugget ut i fjellet, og man kan tydelig forestille seg hvordan det må ha vært å ha bodd inne i disse hulene. Over disse ligger ruinene etter en romersk bosetting og følger man en sti nordover langs kysten kommer man til et populært sted for fossilsanking.

olympos på karpathos