Ios

ios

Ios er en gresk øy tilhørende øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Øya har siden midten av 1970-tallet hatt en eksplosiv økning i antall turister og i høysesongen er det ikke unormalt det er over 10.000 turister samtidig på Ios. Hvilket er ganske imponerende med tanke på at det normale innbyggertallet ligger på rundt 1500 fastboende.

I mange år var Ios synonymt med fest og moro døgnet rundt, og den hadde tilnærmet samme rykte som Ibiza, et sted hvor man lot alle hemninger fare. Dette har imidlertid de greske myndighetene tenkt å gjøre noe med, og er i full gang med å tilrettelegge øya for barnefamilier og et mer voksent publikum. Ikke sånn å forstå at Ios på noen måte plages av den yngre garde og deres festlyst, heller tvert imot, men det er ønskelig å tilby et helhetlig tilbud til et betraktelig bredere publikum enn hva det fremstår som i dag.

Khora ios

Reise til Ios

Skal man reise til Ios er eneste muligheten med båt. Enten fra Athen eller en av de andre greske øyene i Egeerhavet. Det er flere fergeruter til og fra Ios, og man behøver heller ikke ha bestilt overnatting før ankomst, da representanter fra de forskjellige hotellene og ferieleilighetene gjerne møter opp på kaia for å kapre kunder. På den måten kan man i fred og ro studere de forskjellige alternativene, og velge ut fra hva man liker, og hvor lavt man klarer å prute ned prisen.

annonse

Aktiviteter på Ios

Kysten langs Ios er bratt og preget av fjellsider som stuper mer eller mindre loddrett ned i havet nedenfor, kun avbrutt av enkelte bukter og viker med strender i. En av de mest populære strendene er Mylopotas, som ligger bare noen få kilometer utenfor byen Chora. Man kan velge mellom å ta buss til stranden, eller man kan vandre langs en eldgammel eselrute. Bussturen tar rundt 15 minutter, mens vandreturen tar omtrent det dobbelte. Stranden er omtrent en kilometer lang og består av fin hvit sand med behagelig, rolig vann. Dessuten har den alle de fasilitetene man kan ønske seg av en strand med slike kvaliteter, og den er tildelt det prestisjefylte Blå Flagg for nettopp dette. Stranden figurerer også ofte på forskjellige oversikter over de beste strendene både i Europa og i verden generelt.

annonse

Khora er en idyllisk liten by som ligger noen minutters kjøretur ovenfor havneområdet. Dette er den eneste byen som sådan på Ios, da alt annet kun er mindre ansamlinger av hus, og da gjerne uten noen spesielle fasiliteter man gjerne forbinder med byer. Khora er på grunn av sin beliggenhet og struktur bilfri, og de små gatene er kun egnet til ferdsel til fots eller til nød på sykkel. Hovedgaten er fullstendig overtatt av turistene, og består i dag hovedsakelig av restauranter, barer, butikker og diskoteker.

severdigheter på ios

Man kan imidlertid leie en bil og reise rundt på øya på egenhånd, hvilket er en fin måte å utforske alle avkroker på. Noen av severdighetene på Ios er lett tilgjengelige, mens andre krever noe mer detektivarbeid å finne frem til. En av dem påstås å være dikteren Homers grav som skal ligge på Ios, dog uten at noen hverken an bevise det, eller påvise hvor.