Belek

belek

Belek er et annerledes reisemål på sydkysten av Tyrkia, litt øst for Antalya. Det er hit man kommer for å nyte ferien i fred og ro, enten langs den 12 kilometer lange mørke sandstranden, eller kanskje på golfbanen. Belek er nemlig verdensberømt for sine mange golfbaner, hvorav flere av dem er i verdensklasse. Belek har rundt 10.000 faste innbyggere, som nesten alle på en eller annen måte er involvert i turistnæringen i området.

Klimaet i Belek er typisk Middelhavsklima med varm, tørr sommer, som kulminerer med temperaturer opp mot 35 varmegrader i månedskiftet juli – august. Beliggenheten langs den tyrkiske sydkysten gir til tider en behagelig havbris som gir et friskt pust i varmen. Høsten er hovedsakelig solrik, men tidvis kan det komme enkelte regnbyger. Vinteren og våren er noe kjøligere og det kan regne flere dager i strekk. Dessuten kan kald vinterluft i perioder treffe hele sydkysten av Tyrkia, noe som kan gi temperaturer helt ned i 10 grader og en sjelden gang kuldegrader om natten.

belek

Reise til Belek

De fleste turistene som kommer til Belek kommer som regel via lufthavnen i Antalya, hvorfra det går regelmessige busser inn til sentrum av Belek. Herfra kan man enten spasere eller ta en drosje ut til de forskjellige hotellene, som det for øvrig finnes mange av. Flere av dem er førsteklasses hoteller, med all den luksus man kan ønske seg.

annonse

Aktiviteter i Belek

Stranden i Belek er hele 12 kilometer lang, og består av mørk sand. Den er forholdsvis rolig til turiststrand å være, og ypperlig for alt fra eldre til barnefamilier som bare ønsker å nyte ferien i ro og fred. Riktignok finnes det flere spennende aktiviteter man kan delta på, som for eksempel vannski og vindsurfing, men i noe mindre omfang enn på mange andre strender langs Middelhavskysten. Vær også oppmerksom på at det enkelte dager kan være en del både strøm og bølger på stranden, som også stedvis kan være forholdsvis brådyp litt ute.

annonse

Handlemulighetene i Belek er heller ikke all verden, men de butikkene som finnes har til gjengjeld et rikholdig utvalg av både kvalitetsprodukter og suvenirer. I sentrum av Belek finnes det dessuten et posthus, noen restauranter og en minibank. Føler man ikke dette er nok, er det kort vei til Antalya hvor utvalget er noe større. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom man velger å reise med buss så går det ikke alltid buss om kvelden, og slett ikke om natten. Da er drosje et alternativ.

Utvalget av restauranter er begrenset i Belek, mest fordi de fleste hotellene har alt inkludert i oppholdet. Det samme med forlystelser som nattklubber, barer og diskoteker, da dette også som regel foregår på hotellene eller inne i de større byene i nærområdet.

Hotellene i Belek tilbyr en rekke utflukter og aktiviteter utenfor Belek, og man kan delta på forskjellige guidede turer til flere spennende severdigheter i området. I sentrum av Belek finner man «Garden og Tolerance», som er en flott park med en kirke og en moske som ligger side om side, for å vise at det er fullt mulig å tolerere hverandre, og leve i harmoni på tross av forskjellene i religionene.

Rundt 30 kilometer nordvest for byen finner man den gamle romerske byen Perge. Her kan man se flere tusen år gamle bygninger som det berømte Artemistemplet og flere velbevarte romerske bad. Det arrangeres turer dit fra flere av hotellene i Belek, enkelte ganger også med skandinaviske guider.

Ellers er det ikke til å stikke under en stol at Belek regnes for litt av et mekka for golfspillere, men det er også mulig å spille tennis, sykle, spasere eller delta på hesteridning hvis man heller ønsker det.