Ayia Napa

nissi beach i ayia napa

Ayia Napa er en by og et populært turistmål som ligger på den sydøstlige delen av øya Kypros i Middelhavet. Byen er et av de mest populære turistmålene på Kypros og mye av årsaken til dette ligger i det behagelig varme klimaet, de fine strendene og det yrende folkelivet.

Det er lett å finne rundt inne i selve Ayia Napa, og byen er ikke større enn at det kan gjøres til fots. Riktignok finnes det et svært godt kollektivtilbud med et omfattende nettverk av busser og mange drosjer, men man stiller betraktelig friere hvis man eventuelt leier seg en bil selv, eller kanskje en sykkel eller moped. Mange charterselskapper arrangerer også daglige rundvisninger man kan delta på, og da kjører man buss mellom de mest kjente severdighetene i og rundt Ayia Napa, ofte med skandinaviske guider.

Velger man imidlertid å leie seg en bil skal man være oppmerksom på at det kan være langt mellom bensinstasjonene ute på landsbygda, så full tank før avreise er en god ide.

Reise til Ayia Napa

Den enkleste måten å komme til Ayia Napa på er med fly, og Larnaca International Airport ligger bare noen få mil utenfor byen. Fra lufthavnen går det flere busser inn til byen daglig og mange av dem korresponderer med de fleste charterflygingene. Det er selvfølgelig også mulig å leie en bil i lufthavnen, noe mange også velger, da man står betraktelig friere til å selv reise rundt på Kypros for å utforske øya.

Ettersom nesten alt i Ayia Napa dreier seg om turisme finnes det også et bredt utvalg av hoteller og andre overnattingsmuligheter i byen. Hotellene finnes i alle prisklasser og standarder, og generelt sett holder de jevnt over både god kvalitet og høy standard men det finnes unntak. Bestill derfor gjerne rom i forveien så du vet hva du får, med mindre du reiser charter hvor alt dette er tilrettelagt på forhånd og reiseselskapet som regel har sørget for at alt er i orden før ankomst.

annonse

Aktiviteter i Ayia Napa

Blant de mest populære utfluktsmålene utenfor Ayia Napa finner man Trodos, som er et skogkledt fjellområde hvor det er mye spennende å se. Mange gamle kirker gir et innblikk i Kypros’ historie, og de mange gårdene i regionen gir et innblikk i nåtidens kypriotiske landbruk og fruktdyrking. Dessuten produserer mange av dem forskjellige typer vin, og selvfølgelig kan man både få prøvesmake og kjøpe noen flasker med hjem til hotellet.

annonse

Et annet populært sted er Water World Water Park, som har en lang rekke morsomme aktiviteter for små og store vannløver. Parken har vunnet en rekke priser for sine attraksjoner og er så absolutt verdt et besøk. Om ikke annet så for å kikke.

Liker man dykking eller snorkling, kan man gjøre dette nesten langs hele den kypriotiske kysten, og alt avhengig av egen erfaring kan man enten leie utstyr og legge ut på egenhånd, eller man kan ta et kurs og lære det hele fra bunnen av. Normalt regner man dykkesesongen for å vare fra mars til september, litt avhengig av værforholdene.

sydentur til ayia napa

Er man i Ayia Napa i september avholdes det en stor festival man så absolutt bør være med på, da det er en fin anledning til å komme tett på kypriotene og bli kjent med deres tradisjoner og levesett gjennom generasjoner. Kypriotene feirer seg selv og sitt land, og har ingen betenkeligheter med å dele gleden med turistene, som jo tross alt er blitt en svært viktig del av dette.

Handlemulighetene i Ayia Napa er både varierte og gode, og nesten alt mulig finnes på markedene. Spesielt er typiske varer som klær, sko og tilbehør billig, det samme med smykker og forskjellige typer pyntegjenstander. Vær imidlertid klar over at alt heller ikke nødvendigvis holder like god kvalitet eller er ekte. De fleste større butikkene tar også betalingskort mens mange av de mindre kun tar kontanter.

Skal man handle noe som vil være typisk for Kypros bør man gå etter keramikk eller smykker skåret ut i tre. Ekte kypriotisk håndverk koster gjerne noen kroner, men det er så absolutt verdt det. Kjøp gjerne direkte fra de små verkstedene hvor man kan se det blir laget, så er man sikker på et er autentisk.

klipper i ayia napa

Det er ikke til å stikke under en stol at mange kommer til Kypros og Ayia Napa for å nyte late dager under solen, og strendene har selvfølgelig alle de fasilitetene som forventes av dem, nettopp for å gjøre livet så behagelig som mulig for turistene. Man kan leie solstoler og parasoller, og det finnes en mengde vannsportaktiviteter man kan prøve. Langs alle strendene finnes det også promenader med både barer og restauranter, så det skal være mulig å få seg noen forfriskninger eller noe å spise mens man er der.

Restaurantene i Ayia Napa serverer alle type retter, men ikke overraskende kommer mange av råvarene fra Middelhavet, noe som også påvirker menyene til en viss grad. Skal man prøve ekte og autentisk kypriotisk mat bør man søke innover på øya, for å finne de små og familiedrevne tavernaene hvor far har fanget fisken og mor tilbereder den.