Antiparos

antiparos

Antiparos er en trivelig liten øy i Egeerhavet, litt sydvest for den noe større øya Paros. Øya er perfekt for blant annet barnefamilier, med sine barnevennlige strender, ikke langt fra et forholdsvis bilfritt sentrum. Stort sett alt man trenger ligger innen gangavstand i byen, og det er lett å komme rundt på øya med buss. Likevel er det mange som velger å enten leie en bil eller en sykkel, for på den måten å selv kunne komme seg rundt. Antiparos er ikke mer enn noen få kilometer bred og noe lenger og hele kysten rundt er ikke lenger enn 60 kilometer. Akkurat passe stor til at den lar seg utforske fra sykkelsetet.

Reise til Antiparos

Skal man reise til Antiparos må man først reise til Paros. Paros har både flyplass og båthavner, og man kan komme dit fra en rekke andre byer i Europa hvis man reiser via Athen. Fra Paros må man så reise videre med ferge til Antiparos og det er avganger fra både Parikia og Pounta. Fra Parikia går det ferge en gang i timen og turen tar en halv time. Fra Pounta tar turen rundt sju minutter. Det er ikke nødvendig å forhåndsbestille plass om bord.

antiparos

Det er ikke nødvendig å forhåndsbestille hotellrommene på Antiparos, og allerede på havnen på Paros er det folk som tilbyr forskjellige typer overnatting på øya. Alt fra hotellrom til regulære leiligheter tilbys, og er man litt vågal kan man faktisk prute litt på prisen også. Det er ikke så veldig mange store hoteller på Antiparos, men det er likevel rikelig med steder man kan bo under oppholdet. Grekerne er særdeles gjestfrie, og velger man å bo hjemme hos noen, vil det være en unik mulighet til både å lære grekerne og den greske kulturen å kjenne. Dessuten får man hjemmelaget gresk mat, noe som er en opplevelse i seg selv.

Flere steder kan man også leie ferieleiligheter med absolutt alt man trenger av inventar og hvitevarer, noe som kan være ideelt for blant annet barnefamilier. Bare sørg for at leiligheten ligger innen rimelig avstand fra sentrum og strendene, så det ikke blir så mye gåing i varmen for de aller minste. Det ligger også en campingplass på øya, som passer perfekt for ryggsekkturister som ikke ønsker å bruke så alt for mye av reisebudsjettet på overnatting, eller andre som trives best med telt på tur.

annonse

Aktiviteter på Antiparos

Selv om de fleste sannsynligvis kommer til Antiparos for å slappe av og hygge seg på stranden, er det mye annet man kan se og gjøre på øya også. Et populært gjøremål er å ta en heldagstur rundt hele øya med badebåten Alexandros. Den stopper flere ganger underveis for å enten kikke nærmere på naturen eller for å la passasjerene ta seg en dukkert i det behagelige vannet. Båten har daglige avganger ut fra havnen i Antiparos og det er ingen påmelding. Vær imidlertid oppmerksom på at turen kan avlyses dersom været er dårlig eller det blåser for mye.

annonse

Inne i selve Antiparos by finnes det flere severdigheter i tillegg til byen i seg selv. Det ene er byens bilfrie hovedgate, som er et naturlig samlingspunkt for både de fastboende som for turister. Her ligger butikkene side ved side men tavernaer og fortauskafeer og alt går i sitt eget bedagelige tempo. Ta en kopp kaffe og nyt folkelivet på gaten utenfor. Det er verdt det.

sydentur antiparos

Det ligger også en festning fra 1200-tallet i Antiparos som absolutt er verdt en kikk, og reiser man litt innover på øya finnes en imponerende grotte, Spilia, med dryppstein og stalagmitter. I følge historien skal både den berømte lyriske poeten Arkhilokhos fra Paros og den tidligere franske ambassadøren i Istanbul marki de Nointel ha risset inn hver sine inskripsjoner i grotten, det samme skal Lord Byron og Kong Otto, men akkurat hvor vites ikke. Deler av grotten ble dessuten ødelagt under den annen verdenskrig, men er senere restaurert i den grad det er mulig. I de siste årene har de greske myndighetene satset tungt på turisme i grottene og de er utstyrt med både stier, trapper, lys og overvåkingskameraer, og det er installert høyttalere for å informere turistene underveis.