Alanya

alanya

Alanya er en by ved Middelhavet på sydkysten av Tyrkia, som gjennom de siste 50 årene har opplevd en eksplosiv utvikling hva turisme angår. Fra de første turistene ankom byen på slutten av 1950-tallet og frem til i dag, har mengden av hoteller vokst fra ett enkelt til godt over tusen, og det ble i 2007 anslått det fantes i underkant av 160.000 hotellsenger i byen. De fleste turistene som ankommer til Alanya er skandinaver, tyskere, russere og nederlendere, men det kommer også en del israelske turister med cruiseskip.

strand i alanya

Reise til Alanya

Den vanligste reisemåten for nordiske turister er ikke overraskende med fly, og man kan velge mellom å fly via Istanbul eller Gazipasa Airport som ligger rundt 30 kilometer utenfor Alanya. Fra lufthavnen kan man enten ta buss eller drosje til Alanya, men reiser man charter er dette som regel ivaretatt på forhånd.

Man kan selvfølgelig også leie seg en bil i lufthavnen og kjøre selv, men da bør man avklare på forhånd med hotellet hvorvidt det er parkeringsmuligheter eller ikke. Trafikken inne i selve Alanya kan være noe kaotisk til tider, og ofte er det ingen eller få parkeringsmuligheter. Dog kan fordelen med leiebil være at man kan komme på en del utflukter på egenhånd, noe mange synes er en spennende måte å tilbringe dagen på dersom man skulle trenge til en liten pause fra strandlivet.

annonse

Aktiviteter i Alanya

Det er mye man kan oppleve i og rundt Alanya, og en av byens største severdigheter er nok borgen som troner høyt på en klippe over byen. Borgen er over 800 år gammel, og ifølge historien ble dødsdømte henrettet ved at de simpelthen ble kastet utfor klippen. Nå kunne de imidlertid unngå den triste skjebnen dersom de klarte å kaste en stein fra toppen og ut i vannet, men som man oppdager hvis man prøver, det er umulig.

En annen kjent severdighet er Alanyas arkeologiske museum, hvor man kan se alt fra hvordan romerne i byen levde frem til 1800-tallets innbyggere.

Man kommer selvfølgelig heller ikke utenom den gamle bydelen i Alanya, hvor ikke bare kan kikke på gamle bygninger men også handle suvenirer i en av de mange små butikkene som gjemmer seg i de trange gatene. Man bør også prøve en kopp god tyrkisk kaffe i en av de trivelige fortausrestaurantene, gjerne i selskap med en god tyrkisk kake.

annonse

Besøker man Alanya om sommeren er et besøk i Aspendos nesten obligatorisk. Aspendos er verdens best bevarte teater fra antikken, og om sommeren fremføres det forestillinger av forskjellig slag der. Både balletter og opera, og da fortrinnsvis under festivalen med samme tema.

Ønsker man å besøke en moske eller en kirke i Alanya må man være forberedt på å være anstendig påkledd for å slippe inn. Som oftest betyr dette at kvinner må dekke håret, og ingen bør møte opp i korte bukser eller bare skuldre. Det er heller ikke velansett å vise hverken lår eller overarmer, så bruk gjerne en tynn langermet skjorte nettopp denne dagen.

alanya

Strendene i Alanya strekker seg milevis opp og ned langs kysten, og består hovedsakelig av myk sand. De er av varierende bredde, og enkelte av dem er dypere enn andre. Flere steder tilbys det forskjellige vannsportaktiviteter man kan delta på og prøve, og selvfølgelig kan man leie solstoler og parasoller hvis man ønsker det. Toaletter og restauranter finnes også, og det går selgere rundt på stranden med forfriskninger.

Det finnes flere restauranter i og rundt Alanya, med alle slags retter på menyene. Man bør imidlertid forsøke noe av den tyrkiske maten når man først er der, da tyrkisk mat har en svært særegen og god smak som er lett å like.

I turistområdene er det ikke unormalt å støtte på tyrkere som i tillegg til engelsk også snakker enten tysk eller fransk, eller kanskje til og med et skandinavisk språk.