Dubrovnik

  • sydentur dubrovnik

Dubrovnik regnes som en av de vakreste byene i hele Middelhavsområdet, og ikke ufortjent kalles den da også populært for «Adriaterhavets perle». Byen har en fantastisk beliggenhet langs kysten av Adriaterhavet i Dalmatia i Kroatia, og er et av Kroatias mest besøkte turiststeder.
Byen ble opprinnelig grunnlagt så tidlig som i 639 og navnet «Dubrovnik» betyr «eikeskogen» på Kroatisk. Noen hundre år senere ble byen underlagt det bysantiske riket hvorunder den utviklet seg til å bli en svært viktig handelsby med over 300 fartøyer i flåten. Faktisk så viktig, at i middelalderen var Dubrovnik en direkte konkurrent til Venezia hva frihandel angikk, en posisjon den hadde i flere hundre år.

I dag regnes Dubrovniks gamle bydel som en av de best bevarte i hele Adriaterhavsregionen, selv om den ble tungt bombardert under krigen i det tidligere Jugoslavia på begynnelsen av 1990-tallet. Dette til tross for at byen ikke hadde noen militær betydning overhodet. Den bombede delen av Dubrovnik ble imidlertid rehabilitert, og fremstår i dag som den gjorde før krigen. Den er også oppført på UNESCOs verdensarvliste og kroatene legger mye vekt på å holde den i så autentisk stand som mulig.

Besøker man Dubrovnik som turist i dag blir man møtt av en fantastisk naturskjønn by med alt man kan ønske seg av et slikt feriested. Gode overnattingsmuligheter i alle prisklasser, flotte strender ved Adriaterhavet, gode restauranter og ikke minst en lang rekke spennende severdigheter og attraksjoner. Spesielt i den gamle bydelen er det mye å se, blant annet Dubrovnik Fort, katedralen og kirkene. Eller man kan velge å spasere rundt hele gamlebyen, oppe på selve bymuren. Denne turen tar rundt to timer, så husk vann og eventuelt et par gode sko, og vær oppmerksom det koster noen kroner for entreen. Adgangen til bymuren finner man like etter hovedporten i den vestlige delen av Dubrovnik, hvor man også kjøper billetter.

Ellers er det en opplevelse i seg selv bare å vandre rundt i de hyggelige gatene, hvor man kan gå på oppdagelsesferd inne i de trange smugene hvor man kan lete etter små og intime butikker man kan handle i. I Dubrovniks handlegate Placa Corso, «Stradun», er det nesten alltid et yrende folkeliv av mennesker som enten handler, vandrer rundt og kikker eller rett og slett bare sitter og nyter livet og atmosfæren på en av de mange restaurantene. Er man interessert i film, kan det være morsomt å vite at Dubrovnik ofte stiller kulisser til film og tv-serier, blant annet den kjente HBO-serien «Game Of Thrones».

Det ligger flere flotte strender i og rundt Dubrovnik, men ikke alle er like velegnet for eldre eller familier med barn. Mest på grunn av den bratte tilgangen til dem og man bør velge en av de mer tilgjengelige av dem, dersom dette skulle være aktuelt.
Banje strand i Durbovnik ble for øvrig kåret til en av verdens beste strender i 2007, og det ligger en rekke luksushoteller i umiddelbar nærhet. De fleste strendene ligger i gangavstand fra byen, men man kan også ta enten buss eller drosje.
Dubrovnik har et subtropisk og til dels fuktig middelhavsklima med varme somre med temperaturer som lett kommer opp mot 30 grader, og forholdsvis milde vintre med temperaturer omkring de 10 grader.

Å komme til Dubrovnik er svært enkelt, og det går regelmessige flyruter dit. Flyplassen ligger knapt 40 minutters kjøring utenfor selve byen, og det går direktebusser mellom flyplassen og Dubrovnik. De fleste hotellene ligger i utkanten av byen, og de finnes i alle prisklasser ut fra hvilke tjenester man ønsker seg. I høysesongen kan det være lurt å bestille god tid i forveien, spesielt på de mest populære hotellene.
Dubrovnik har mange gode restauranter, og typiske spesialiteter er ikke overraskende laget av råvarer fra havet som fisk og skalldyr. De mest kjente restaurantene krever ofte bordbestilling i høysesongen, men et godt tips er å finne noen av de mindre kjente stedene med et autentisk miljø og meny, gjerne de stedene kroatene selv velger å gå.

De vanligste aktivitetene, ved siden av alle severdighetene, er forskjellige vannsportsaktiviteter som for eksempel dykking og utflukter, og flere av hotellene tilbyr også golf og tennis.

Uansett hvor man velger å bo i Dubrovnik, er det forholdsvis enkelt å komme rundt både i og utenfor byen. Mange hoteller er behjelpelige med både transport og billetter til de forskjellige attraksjonene, men man kan også leie en bil og kjøre selv, eller leie en sykkel. Kollektivtilbudet er godt i hele Kroatia og det er forholdsvis lett å finne rundt i.

Leave a Review